Forskolin

Fettförbrännare och testosteronhöjare

Forskolin är ett ämne som utvinns ur örten Coleus forskohlii, den har historiskt använts inom Ayurveda (ayurvedisk medicin).

Idag används Forskolin som ett kosttillskott främst för fettförbränning. Forskolin kan öka mängden testosteron i kroppen och på så sätt öka muskelmängden. Forskolin kan även skydda mot cancer och inflammation.

Forskolin ökar cellulära nivåer av ett enzym som kallas cykliskt adenosinmonofosfat (cAMP). Förhöjda cAMP-nivåer är förknippade med ökad fettförbränning, och kan förbättra effekten av andra fettförbrännande tillskott.

Forskning har visat att Forskolin även kan

  • Reducera symptom på astma
  • Öka bendensiteten

Forskolin kan för fettförbränning gärna kombineras med t.ex.

  • Alpha(2)Adrenoreceptor antagonister såsom like Yohimbine och Rauwolscine
  • Beta adrenerga agonister såsom Isoprenaline och Ephedrine
  • Metylxantiner såsom aminofyllin och Koffein

Vilken dos forskolin ska man ta?

Vanliga rekommendationer tillskott av Coleus forskohlii är en dos om 250 mg med 20% forskolin eller 500 mg om 10% forskolin.

Om plantan Coleus forskohlii

Coleus forskohlii är en tropisk växt som är medlem i mynta-familjen Lamiaceae vilket innebär att det är en ört. Det är en flerårig ört som med köttiga, fibrösa rötter som växer vilt i de varma subtropiska tempererade områdena i Himalaya, Norra Indien, Burma och Thailand, men den odlas i hela Sydostasien. Plantan blir ca cirka 30-60cm hög och dess slående blad är droppformade, med en grönskimrande ram runt en ljuslila mitten. Bladfärgen varierar beroende på ljuset. Tack vare dess vackra blad används den som prydnadsväxt.

Till skillnad från de flesta växter i mintfamiljen, är det roten från Coleus forskohlii som används för naturmedicin och kosttillskott. Rötterna skördas på hösten, när koncentrationen av forskolin är som högst och färgen är den ljusaste.