Bacopa Monnieri

Bacopa monnieri är en ”nootropisk” ört som har använts i traditionell medicin för ökad livslängd och kognitiv förbättring. Tillskott av bacopa kan minska ångest och förbättra minnesbildning.

Bacopa monnieri, även känd som brahmi, är en ört som ofta används inom den indiska läkekonsten ayurveda.

Ämnet är också tillförlitlig för att förbättra minnesbildning. Även om den här typen av effekter brukar studeras hos äldre, verkar Bacopa monnieri påverka unga människor också, vilket gör det till en användbar nootropic.

Eftersom bacopa monnieri också är en adaptogen, kan en avslappnad person uppleva en brist på motivation att arbeta efter tillskott av bacopa. Teoretiskt skulle man kunna ta bacopa monnieri tillsammans med ett stimulerande tillskott för att motverka denna känsla, men denna kombination har inte testats vetenskapligt.

Bacopa monnieri samverkar med dopamin- och serotoninsystemen, men dess huvudsakliga mekanism gäller att främja kommunikationen mellan neuroner. Ämnet gör detta genom att öka den hastighet med vilken nervsystemet kan kommunicera genom att öka tillväxten av nervändar, även kallade dendriter. Bacopa monnieri är också en antioxidant.

Tänk på att

  • Tar man bacopa på fastande mage kan det orsaka illamående, kramper, uppblåsthet, och diarré. Intag gärna tillsammans med fettsyror (t.ex. Omega-3) för att öka absorptionen.
  • Det tar tid innan bacopa börjar verka. Studier som är korta har visat på små eller inga effekter, och längre studier visar mycket bättre förbättring efter 8-12 veckor än efter 4-6 veckor.
  • De ångestdämpande effekterna kan vara direkta, det är de kognitivt förbättrande effekterna som tar tid.

Hur man intar bacopa

Standarddosen för Bacopa monnieri är 300 mg, om man antar att det totala bacoside innehållet (det aktiva ämnet) är 55% av extraktet, räknat på vikten.

Bacopa kan också intas som hela löv eller i pulverform. För att uppnå det ideala 10-20% bacoside innehållet krävs en dos om 750-1,500mg blad eller pulver.

Historiskt har Bacopa monnieri ätits tillsammans med ghee, ett skirat smör som har sitt ursprung i Indien. Eftersom Bacopa monnieri är fettlösligt och kräver en lipid transportör för att absorberas så bör bacopa intas i samband med en måltid eller tillsammans med tillskott av t.ex. Omega-3.

Bacopa är också känt som:

Brahmi, Aindri, Lysimachia monnieri L. Cent.Graticola monnieri L.Herpestis monniera L. Kunth., Water hyssop, Timjan blad gratiola, Indisk Murreva, Jalabrahmi